Szüllőné Bíró Ágnes ajánlása:
Miért
süt a nap? Hová tűnik a limonádéban a cukor?
Ki ne szembesülne naponta
szülőként azzal, hogy a 6-7 éves gyermeke kérdéseire nem tud válaszolni.
Tapasztalatom szerint ebben az
életkorban (6-10 éves korig ) a gyerekek
rendelkeznek azzal a fantasztikus képességgel, hogy rá tudnak csodálkozni a
legegyszerűbb dolgokra is, rá mernek kérdezni, amire mi felnőttek nem.
Miről
szól ez a program?
· A foglalkozásokon a játékos kísérletek során
háztartási, és főként a konyhai alapanyagokkal fedezhetik fel a gyerekek az
anyagok tulajdonságait, a kémia, és a fizika legalapvetőbb törvényszerűségeit
(oldódás, sűrűség, kristályosodás, egyensúly, gravitáció ...)
· A kicsik sokszor megelégszenek azzal, hogy két
különböző tulajdonságú anyagot összekevernek, s a magyarázat meghallgatása
nélkül is emlékezni fognak, hogy új textúrát alkottak, vagy esetleg ez a
kétféle dolog soha nem elegyedik egymással.
· A kísérletek előtt mindig hagyom tippelni a kis
tudósaimat, hogy mi lesz a folyamat kimenetele, hangsúlyozva, hogy nincs jó
vagy rossz válasz, hiszen nincsenek ismereteik ez irányban. Sőt díjazom a
merészséget, ha valaki bátran véleményt formál, hogy mi fog történni. A
csodálatos az, hogy néhány foglalkozás után ráéreznek az ízére és önálló
teóriákat állítanak fel. Egyre öntudatosabban, egyre tudományosabban
fogalmaznak, beleszőve minden olyan szót, amit addig hallottak.

·
Sokszor kapnak „mérnöki” feladatokat is, ami
persze a műanyag kockákhoz szokott kis konstruktoroknak is fejtörést okoz,
hiszen ez esetben konyhai alapanyagok az építőelemek.
Mi értelme van siettetni a természettudományos látásmódot?

Szüllőné Bíró Ágnes
További információk a programról:
További információk a programról:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése