2016. június 17., péntek

Ha szorong gyermeked (progresszív relaxáció)

Az életvezetési tanácsadómtól, Kövesi Marianntól kérdeztem, 
mit tegyek, ha a nagyobb lányom nagyon szorongó típus... 

"Milyen gyereknek alkalmazható módszert, technikát javasolnál szorongásoldásra? (Eszti 7 éves, most kezdte az iskolát, nagyon szabálykövető kislány. Talán jól jönne valami lazító gyakorlat, légzéstehnika, ami oldja a feszültségét, a görcsöt a testében, lelkében.  Van ötleted?”

Mariann válasza:
Rögtön a progresszív relaxáció jutott elsőre eszembe, ami mind gyereknek, mind felnőttnek egy gyorsan és könnyen elsajátítható feszültségcsökkentő módszer tud lenni.

A progresszív relaxációt Edmund Jacobson neurofiziológus dolgozta ki a 30-as években. A technika lényege, hogy bizonyos izomcsoportokat tudatosan megfeszítünk, majd ellazítunk úgy, hogy közben a légzésünkre is figyelünk. A módszer hatására a testben felhalmozódott feszültség és szorongás csökken.

Ha felnőttnek tanítom, akkor ezt szoktam mondani: 
Vegyél egy nagy levegőt, és szorítsd ökölbe a bal kezedet addig, amíg a levegőt bent tudod tartani. Majd fúj ki a levegőt, és lazítsd el a kezedet. Utána ugyanezt csináld meg a jobb kezeddel, majd a bal láb, jobb láb, felsőtest, és végül az egész test egyszerre való megfeszítése következik. Ha nincs ennyi időd hirtelen (kb. 3 perc), akkor állj lábujjhegyre, és egyszerre feszítsd meg az összes izmodat, amíg bent tudod tartani a levegőt, majd fújd ki a levegőt, és lazítsd el az izmaidat.

A gyereknek másképp mondhatjuk,  hogy a fantáziájukat is segítségül hívhassák, miközben befelé figyelnek!
Ezekkel a rövid asszociációkkal  a kisebbeket is be lehet vonni a tudatos feszültségoldásba:

-Hunyd be a szemed, és figyelj a légzésedre: ki és be, ki és be. Most vegyél egy mélyebb lélegzetet, és miközben kifújod, képzeld el, hogy kifújod a hasadból az összes pillangót. 
-Most pedig vegyél egy nagy levegőt, és képzeld azt, hogy felfújod magad, akár egy lufit. Most lassan engedd ki a levegőt. 
-Most képzeld el, hogy mindkét kezedben van egy fél narancs, és ki akarod facsarni a levét. Facsard a narancsot, amilyen erősen csak tudod, hogy az utolsó csepp is kijöjjön a narancsból. Majd engedd ki az összes feszültséget a karodból, és érezd, hogy milyen lazák a karjaid. 
-Most nyújtsd ki a lábad, amennyire csak bírod. Aztán húzd őket magad felé, majd újra nyújts ki minél jobban. Most lazítsd el a lábad és érezd, hogy milyen laza lett. 
-Most szorítsd össze a narancsot a kezedben, közben nyújtsd meg jól a lábaidat és szorítsd össze az arcodat labdává. Szorítsd össze az egész testedet, majd amikor a levegőd elfogyott, lazítsd el az összes izmodat. Egész tested laza, melegség árad szét benne a lábujjadtól a fejed búbjáig.

Este, lefekvéskor az ágyban végezve segíthet abban, hogy a gyerekek a napi feszültségeket alvás előtt elengedhessék, vagy napközben, ha valami olyan helyzet van, ami feszültséget okoz vagy okozott, akkor is végezhető a gyakorlat.
Jó közös relaxálást kívánok!

De előbb látogass el Mariann oldalára, hátha találsz magadnak további hasznos cikket! Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése