2014. szeptember 29., hétfő

Similabda

Csoda-Bogár Színjátszóház és Családi Napközi kilátogatott a kispesti KMO retro játékkiállítására, és kézműves foglalkozást tartott. Pádár Andrea írta le nekünk, mit készítettek.


Hosszasan gondolkoztam, vajon mit lehet egy retró kiállításon készíteni, ami szórakoztató, egyszerű és RETRÓ. És akkor eszembe jutott, hogy vidéki lány révén minden vásárban a similabda volt a sláger. Nem lehetett úgy hazajönni, hogy ne kaptam volna. Nagyon szerettem, így hát azt gondoltam (reméltem), talán a mai gyerekek is örülnének egy similabdának. Még az enyéim sem ismerték. 

Az elkészítésnél csak 1 alapanyag -a fűrészpor-, ami talán nehezebben beszerezhető, a többi teljesen hétköznapi dolog.
Elkészítés:
- Egy kis uzsonnás zacskót megtöltünk kb. 3/4 pohár fűrészporral.

- Jól megcsavarjuk és a tenyerünkkel labdát formázunk belőle úgy, hogy a levegő is kijöjjön a zacskóból. (Ezt bonyolultabb leírni, mint csinálni!)
- A zacskó fennmaradó részét visszafordítva újra a labdára hajtjuk, így nem fog kiszakadni.
-Elkötjük alaposan. Ha nem marad annyi a zacskóból, hogy összekössük a száját, akkor egy kis madzaggal is elköthető.
- Kb. 20*20 cm-es négyzetet vágunk ki krepp papírból és belecsomagoljuk a labdát úgy, mint amikor a zsömlét csomagoljuk a szalvétába. 

 -Ha ezzel is kész vagyunk akkor jöhet a madzagolás. Egy jó hosszú, erős madzaggal elkezdjük körbe tekerni, mintha gombolyagot készítenénk. Ha szeretnénk kis díszt a tetejére, más színű papírból kis kört vághatunk és a madzag alá fogva rögzítjük.


-Ezután már csak a kalapgumit kell rákötni a közepére és kezdődhet a játék!
Olyan jó volt látni, ahogyan a szülők felidézték a gyerekkorukat, örömmel mesélték ki, mikor, hol kapott ilyet, a gyerekek pedig tágra nyílt szemmel kérdezgették: "Tényleg, Te ilyennel játszottál?" "Neked is ilyen volt?"


Csoda-Bogár Színjátszóház és Családi Napközi :
Budapest, XIX. kerület Báthory u. 1. TÉRKÉP 
Mesefoglalkozásaikról bővebben.

Ha még szeretnél ilyen ötleteket, klikk ide: kreatív babócaNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése