2014. szeptember 21., vasárnap

Mi motiválja a gyerekek alkotásait?

Az Alkotás öröme foglalkozásaimnál sokszor elgondolkodom a sokféleségen.... mennyire más a gyerekek hozzáállása, a lelkesedés, a kitartás! Vajon mi motiválja Őket? Ennek eldöntésére dr. Szalai Szilviát, vagyis a gyerekhoroszkópot kérdeztem:

Hogy kinek áll jobban a kezében az olló, mint a gyurma, azt viszonylag hamar észrevesszük, de hogy ki miért ül le alkotni, arról aligha van fogalmunk. Márpedig fontos lehet, ha fel akarjuk szabadítani a gyermekeinkben rejlő kreatív energiákat. Két komoly ellenlábasa van az alkotóerő kiáramlásának: az összehasonlítás és a teljesítményelvárás.
A kicsik és nagyobbacskák abban lelik örömüket, ami jól esik nekik.  Van, aki ügyesebb a csapatsportokban, más a zenében tud kibontakozni, megint mások pedig órákig elrajzolgatnak akár egyedül is. Ez mind-mind alkotás és nagyszerű, ha a szülő nem teljesítményt lát ezekben az elfoglaltságokban, hanem a csemete kiteljesedésének lehetőségét. 
Mert a legegyszerűbb tevékenység is sokat tud fejleszteni a gondolkodásmódon vagy a szemléletmódon, csak ezt, mi „nagyok” hajlamosak vagyunk elfelejteni.

Ha odafigyelünk a gyerekekre, ők pontosan megmutatják, hogy miben jók, főleg akkor, ha van módjuk kísérletezgetni. Nem fog mindenkinek minden tetszeni, és hiába akarjuk a mi kisfiunkat is sakkozni tanítani csak azért, mert a szomszéd kisfia abban ügyes, ha neki az egyszerűen nem jön be. 
Hogy mind a magunk, mind pedig a gyermekeink frusztrációját minimalizáljuk, hívjuk segítségül az asztrológiát, nézzünk utána, hogy az egyes jegyek alapvetően milyen irányultságúak, így könnyebben választhatunk olyan tevékenységet a kicsiknek, ami tényleg nem nyűg, hanem élmény számukra. Természetesen a konkrét javasolható sportág vagy művészeti irány csak a személyes horoszkóp útmutatása alapján állapítható meg, itt a lehetséges irányok bontakoznak ki.

KOS
Március 21-április 20.
BIKA
Április 21- május 21.
IKREK
Május 22- június 21.
RÁK
Június 22- július 22.
OROSZLÁN
Július 23- augusztus 22.
SZŰZ
Augusztus 23- szeptember 22.
MÉRLEG
Szeptember 23- október 23.
SKORPIÓ
Október 24- november 22.
NYILAS
November 23- december 21.
BAK
December 22- január 20.
VÍZÖNTŐ
Január 21- február18.
HALAK
Február 19- március 20.

Kit mi motivál a kreatív energiák mozgósítására?

A tüzes jegyek irányultságai (KOS, OROSZLÁN, NYILAS gyerekek)
Őket a mozgás, mozgalmasság szórakoztatja. Számukra nagyon fontos a szabad alkotás: kötetlenül tevékenykedni, az egyéniségüket beleadni. Elképesztő ötleteik vannak, csak hagyjuk kibontakozni őket kézzel, lábbal. Remek lehetőség számukra a sport, ahol sok energiát levezethetnek. Ha „egyhelyben ülős” elfoglaltságról van szó, akkor csak olyan jöhet szóba, ami gyors és látványos, nem szeretnek pepecselni, hosszas magyarázatokat követve előállítani valamit. Nem a türelem bajnokai. A mennyiség nekik fontosabb, mint a minőség: inkább fessünk 10 perc alatt 3 kavicsot, mint fél óra alatt egyet. Mindig újat akarnak, kétszer ugyanazt ne kényszerítsük rájuk. Gyorsan tanulnak, de hamar változtatnak is: a kezük nyomán új produktumok születnek, amire roppant büszkék. Erősen visszajelzés-függők, ezért nagy-nagy dícséreteket várnak a munkájuk elkészültekor. Aztán már lépnek is tovább, új kihívások felé.

A levegős jegyek kreatív lehetőségei (IKREK, MÉRLEG, VÍZÖNTŐ gyerekek)
Mindenevők! Jöhet bármi, mert nagyon kiváncsiak. Egy darabig. A vegyes elfoglaltságokat szeretik: egy kicsit kézügyeskedünk, majd futkározunk, aztán ismét leülünk. Mindenből egy picit. Ne csodálkozzunk, ha sokszor félbehagyják a munkájukat, mert elfogy a motiváció, ők ilyenek, mutassunk más technikát, más anyagot nekik. Kulcsszó a játék! Szeretnek csapatban alkotni, ezért számukra az az igazi, ha többen dolgoznak együtt valamin. Tereljük össze a pajtikat és osszuk szét a feladatokat köztük, amiből aztán a végén összeáll egy egész. Így nagyobb eséllyel maradnak benne a folyamatban végig. Minél több anyaggal, színnel dolgozzunk, mert szeretik összevegyíteni a dolgokat. Ők a kísérletező művészek: ki akarják próbálni, mi mivel passzol. Rengeteg új ötletük támad, amiből a felét rögtön el is felejtik. Hagyjuk, hogy több dolgot csináljanak egyszerre, mert nem szeretik a monotonitást: szaladgálnak, énekelnek, vitatkoznak, miközben a kezük is jár. Van mit tanulni a multi-tasking-ról tőlük! Ha elkészült a nagy mű, nem nagy szám, hamar el is felejtik, mert már rég más foglalkoztatja őket.

A föld jegyek érdeklődési körei (BIKA, SZŰZ, BAK gyerekek)
Velük azért van könnyű dolgunk, mert nem gond számukra nyugton maradni. Ha alkotásról van szó, nagyon is felnőttesen állnak hozzá: felelősségteljesen, céltudatosan és kitartóan. Azt szeretik, ha van értelme a munkájuknak, azaz olyasmit alkothatnak, ami praktikus pl, használati tárgyakat, amit a család azonnal be is üzemel. Hajlandóak órákig tevékenykedni, ha látják értelmét pl. elmondjuk nekik, hogy a készülő mű mire lesz jó. Nagyon szeretnek a kezükkel dolgozni és az anyagokat megtapasztalni. Az agyak, a gyurma, később a fa áll jól igazán a kezükben. Számukra az alkotás inkább feladat, mint játék, igazán komolyan veszik a munkát és pontról pontra követik az utasításokat. Mert az eredmény a fontos! Örömmé akkor alakulhat a folyamat, ha  a végtermék sikert arat és betölti a funkcióját. Igen, aők nagyon is teljesítményorientáltak. Fontos, hogy akkor is elismerjük a befektetett energiáikat, ha nem lett tökéletes az alkotás! Sokáig készítik és sokáig is csodálják az alkotásaikat, szeretnek nagyon benne lenni a folyamatikban.

A víz jegyek kreatív kibontakozása (RÁK, SKORPIÓ, HALAK gyerekek)

Ösztönös művészek, mindhárom jegyben ott van az erős inger arra, hogy valamely művészeti ágban időről-időre megnyilvánuljanak. Nem feltétlenül profi szinten, de mindig jelen van az életükben az önkifejezés kreatív útja. Mivel az érzelmeikből, belülről alkotnak, számukra nincs szükség semmiféle iránymutatásra: egy üres papírból egy doboz ceruzával csodákra képesek. Jó is, ha semmiféle terelgetés nincs, ugyanis számukra az alkotás nem érték-előállítás, hanem terápia: így jön ki, ami bent elakadt. A munkáik ezért nagyon egyeletlen színvonalúak, sokszor riasztóak, de ez nem baj, sőt! Elemi igényük van rá, hogy kijöjjön a belső élmény, feszültség és ez adja a témát a produkcióhoz. Nagyon hangulat-függők: sokszor órákig elmunkálkodnak magukban, máskor percekig sem. Az erőltetés sosem jó taktika, mert ők pontosan tudják, hogy mikor elég. Nem attól függ a művészi kibontakozásuk, hogy hány órát gyakorolnak, hanem attól, hogy mennyire alkothatnak szabadon. Gyakran semmisítik meg azt is, ami órákig készült, mert nem „jó”, ők nagyon szélsőségesen képesek viszonyulni az alkotásaikhoz.


Rájuk ismertetek? Várjuk a visszajelzéseket! 

1 megjegyzés:

  1. VENGO GOLF RAZOR DEALS WITH CUSTOMERS
    This is one of the finest jewelry brands titanium frames on earth. It has all camillus titanium the quality of traditional Egyptian metal jewelry apple watch titanium that is perfect for titanium hair trimmer as seen on tv those who like 2019 ford fusion hybrid titanium the

    VálaszTörlés