2014. augusztus 21., csütörtök

Marionett bábok (sárkány, király, királylány) papírtörlő gurigából

Vendégposzt Pádár Andreával , a Csoda-Bogár Színjátszóház és Családi Napközi vezetőjével. 


A Napköziben mindig olyan dolgok készülnek, ami szinte semmibe nem kerül, mindig van otthon és nagyon könnyű elkészíteni! 

Mesefeldolgozásaink alkalmával a hallott mese történetét, szereplőit, tanulságát megbeszélve örömmel állunk neki a gyerekek által kedvelt szereplő elkészítéséhez.

Van, amikor kiteszem a „kincses ládámat”, és abból - bármilyen anyag felhasználásával - képzeletüket bátran szabadon eresztve készíthetnek bábokat.
Van olyan is, hogy előre megbeszélt és képen megmutatott bábot alkotunk.

Az egyik ilyen mesefoglalkozáson, a Sárkánymesét olvastam fel! 
A sárkányt, a királyt és királylányt szerettük volna elkészíteni marionett bábként, melyhez ötletet ITT találtam. Ne ijedjetek meg, nem annyira bonyolult elkészíteni, mint ahogy kinéz.

  • 1 bábuhoz 1 db papírtörlő gurigát használtunk fel. A sárkánynál az egészet először zöldre festettük, utána következett a darabolás.
  • Egy nagyobb részt levágva megkaptuk a testet, ettől kb. 2 ujjnyival rövidebb darab lett a fej, és a többi a farok rész.
  • A szemhez és a lábakhoz tojástartót használtunk fel.
  • A részeket fonallal rögzítettük. A test-fej-lábak kapott egy-egy kis lyukat, amibe a fonalat fűztük. A farok részt már csak belülről, celux-szal rögzítettük.
  • Az egész mozgatásához 1 db hurkapálcát használtunk kettétörve és középen összekötve.
A királylányt és királyt ettől sokkal egyszerűbb volt elkészíteni. Csak arra kellett figyelni, hogy a kezeknél is az előbbi fonalrögzítést használjuk.
A forrásvideóban szereplő részletektől egy kicsit eltértem, de menet közben a tojástartó szem jobban megtetszett.Csoda-Bogár Színjátszóház és Családi Napközi :
Budapest, XIX. kerület Báthory u. 1. TÉRKÉP 

Ha még szeretnél ilyen ötleteket, klikk ide: kreatív babóca
ha kifejezetten az újrahasznosítás érdekel, akkor ide: DIY

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése