2012. augusztus 2., csütörtök

Játszótérfelújítás - Erzsébetliget - blogriport Kovács Raymunddal

Nagy játszótérre járók vagyunk, minden újdonságot, jó dolgot örömmel fogadunk, így hát alig vártuk, hogy elkészüljön az erzsébetligeti játszótér (Budapest, XVI.kerület), amit az elmúlt hetekben felújítottak Nekünk!


Kovács Raymund alpolgármester urat kérdeztem:
- Mi a játszótér felújításának története? Hogy-hogy erre a játszótérre esett a választás?
 - Alapvetően két oka volt. Egyrészt ez az egyik legforgalmasabb játszótér, és már elég lelakott állapotban volt, másrészt a rendelkezésre álló játszóeszköz kevésnek bizonyult az idelátogató gyerekek számára.

- Miért kellett picit tovább várnunk, mi volt az oka az átadás csúszásának? 
-Mindössze 3 napot csúszott a kivitelező, ennek okait ő tudná megmondani.

Nagyon tetszett a gyerekeknek a sok-sok játék, nem győztem rohangálni két babócám után, ketten két irányba..... Meglepődtem, mert a játékok egy része használt eszköz.

-Honnan kerültek ide a használt játszóeszközök? Ezek rendesen működnek még?
-Cinkotán a Lapát utcánál volt egy kis játszótér, amit nagyon kevesen használtak, onnan hoztunk át 4 játszóeszközt.  Ezek pont olyan játékok, amelyek a nagyobb korosztály számára készültek.  Így most már a nagyobb testvérek sem unatkoznak a játszótéren.  A játszóterekre szigorú balesetvédelmi előírások vonatkoznak. Az itt elhelyezett játszóeszközök mind rendelkeznek ezekkel a tanúsításokkal. Az új játszóeszközök rettentően drágák, ezért amin lehetett, próbáltunk spórolni és az így megtakarított pénzből az eredetinél nagyobb játszótér készülhetett.

-Úgy tűnik, még van  egy-két apróság, hiányosság... (burkolat befejezettlensége, burkolat fák körüli kialakítása, füvesítés) Tervezik még javítani?
-A füvesítés minden új játszóterünknél gondot okoz. Ha kivárnánk, amíg a fű megerősödik, akkor hetekig nem lehetne használni az elkészült  játszótereket. Itt is egy kis türelem kell míg kizöldül a játszótér környéke. A burkolat elkészült, egyedül az un. stabilizált murvával van problémánk.  Ezt itt próbáltuk ki először, de már az átadáskor kiderült, hogy nem bír el ekkora igénybevételt, ezért napokon belül  kijavítjuk .

-Nincs a játszótéren kerékpártároló, és nincs elkerítve. Ezekre számíthatunk még a későbbiekben?
-A játszótéren szándékosan nincs kerítés.  Nem szerettünk volna a parkban egy kerítéssel zárt teret létrehozni és ezzel leszűkíteni a teret, ami rendelkezésre áll.  Ráadásul egy normális kerítés több millió forintba került volna. A játszótér egyébként három oldalról védett és ezért értelmetlen is lenne a kerítés. A fennmaradó részt pedig padokkal zártuk le.  A biciklitároló már nem fért bele a költségvetésbe, de valóban indokolt lenne.  Megpróbálunk valahonnan pénzt teremteni rá.

A lényeg persze az, hogy biztonságos legyen, és a gyerekek jól érezzék magukat!  Ők pedig - úgy tűnik - nagyon jól érzik magukat! Köszönjük!
Az átadás délutánján is kilátogattunk, olyan sokan voltak, hogy folyton keresgéltem a - már megint- ketten kétfelé szédelgő palántáimat.... Egy kis időm mégis volt beszélgetni anyukákkal, gyerekekkel.  

Dóra mesélt a régi játszóterekről.  Nagy fiai vannak,  most pedig a kis Annussal "jött le" a játszóra....- 1995-ben, amikor ideköltöztünk, a mostani játszó területén nem játszótér volt, hanem egy kis dimbes-dombos pihenőhely. A szépségszalon épülete orosz rádióállomás lehetett, hatalmas acéltartós parabolaantenna volt a tetején. Miután leszedték, a gyerekek előszeretettel mászókáztak rajta, nem kis izgalmunkra. Később egyébként -úgy tudom- itt működött az első kereskedelmi tv is.
Az akkori szovjet lakótelepen a háztömbök között alakítottak ki kis homokozókat, néhol mászókát is. A Hunyadvár utcai sárga háztömb előtt pedig volt egy nagyobb játszótér csúszdával, homokozóval. Az 56-os házak mellett egy libikókás, hintás, homokozós játszó volt - amiket mára megszüntettek, illetve egyszerűen "elporladtak". Nagy öröm volt, amikor a mostani játszó északi felére építettek egy fa házikós, mászókás csúszdát, ami már nagyon hasonlított a mai játékokhoz. Érdekes volt, ahogy a természetes dombocskára építették a mászóka-várat, lehetett körülötte bújócskázni. A fiúk sokat lövöldöztek a sáncok mögül, a kicsik pedig a rönkökön sétálhattak. Aztán létesült a mostani elődje, egy kaviccsal felszórt játszótér. 


Többször a frász jött rám, amikor átrohant az egyik csemetém a játszótéren kialakított kerékpáros-úttesten, de a 10 éves Peti meggyőzött arról, aggodalomra semmi ok, ő vigyáz:

- Én szeretem a kicsiket! Meg is állok és átengedem őket! 

- Neked is van kistesód?
- Nincs, de szeretnék!
- És a szüleid is szeretnének?
- Ááááá, nem hiszem! Azt mondják, az bonyolult!

"Háát, ennyiben maradtunk, aludjatok jól, álmodjatok szépeket, jó éjszakát, gyerekek" és szülők! Nektek hogy tetszik az új játszótér?


2012. augusztus 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése