2011. december 9., péntek

Kíváncsi vagyok, Ti hogyan készültök...

... a Karácsonyra? 

Készítetek díszeket a karácsonyfára? Sütni fogtok mézeskalácsot?
Van valami különleges szokás nálatok? Ki hozza a karácsonyfát, ajándékot? Az is érdekel, megváltoztak-e a családi hagyományok Babócád érkezésével.

Nálunk mindenki a "saját családjával" tölti a Szentestét, és a piros betűs karácsonyi napokon megyünk a nagyszülőkhöz. Együtt díszítjük a fát, és az ajándékokat a Jézuska hozza.
És IGEN!!!! Mézeskalács sütés, naná!  Már tavaly a 2 éves Esztivel is jót sütöttünk, most viszont már élvezetes játéknak ígérkezik...
Íme egy bevált recept, ami nem keményedik meg, és nem potyog le róla a cukormáz! (Köszi Adriennek)

MÉZESKALÁCS RECEPT
Hozzávalók:
1. Csoport:
         76 dkg liszt
34 dkg porcukor
2 evőkanál szódabikarbóna
kevés őrölt fahéj és 8-10 szem porrá tört szegfűszeg  (vagy egy zacsi vegyes mézeskalács fűszerkeverék)
2. Csoport:
         5 dkg margarin
4 egész tojás
4 evőkanál méz

Az 1. csoportot összekeverjük és hozzáadjuk a 2. csoport hozzávalóit és jól összedolgozzuk. A tésztát kis pihentetés után 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Formákkal kiszaggatjuk, megkenjük felvert tojással és kizsírozott, kilisztezett tepsiben, közepesen meleg sütőben világos barnára sütjük. Hamar megsül! Egy kicsit meg is dagad közben (helyet kell hagyni a tepsiben a sütik között).
Ha megsült, cukormázzal díszítjük.
Cukormáz:
 A tojásfehérjét verjük fel nagyon(!) keményre. Tegyünk hozzá 12 dkg porcukrot és jól keverjük ki (elektromos habverővel hamar kész, kézi habverővel 20-30 perc). Addig keverjük, míg -ha szálat húzunk belőle- nem folyik szét. Töltsük nylon zacsiba. A zacsi sarkából kb. 1 mm-t vágjunk le, ezen keresztül nyomjuk a mézeskalácsra. A máz keményre szárad 1-2 óra alatt. A cukormázba nyomhatunk magokat, mazsolát, diót, mandulát, ezeket sütés előtt is rátehetjük!
Ez a mennyiség bőven elég! Úgy 4-6 tepsivel lesz, kinek hogy mennek a formák.
Jó sütést!

A Kíváncsi vagyok, írjatok Anyócák- címke alatt más kérdéseket is találsz, ha van kedved, írj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése